Geboortewensen

​Beslissen met BRAINS


Wat is het

Een belangrijk onderdeel van de voorbereiding op de geboorte is het opstellen van een geboorteplan. Wij gebruiken als praktijk liever het woord geboortewensen, want je kan een geboorte niet volledig plannen. Toch is het belangrijk om je zorgverleners op de hoogte te brengen van je geboortewensen.

Het is een  document waarin je wensen rond bevalling, geboorte en vroege kraamtijd met je baby beschreven staan. 
Als je goed over je bevalling gaat nadenken, als je correcte informatie krijgt en die kan laten doordringen, ontstaat er een bewustwordingsproces dat enorm waardevol is. Voor 37 weken zwangerschap kan je deze bespreken met je gynaecoloog en/of vroedvrouw, zodat deze op de hoogte is van jouw wensen. 

Een document met je geboortewensen is geen eisen lijst, maar een instrument om de communicatie te bevorderen tussen jullie en de zorgverlener tijdens arbeid en geboorte.  
Het doel is om een document te maken wat eenvoudig en duidelijk is. 

Jij kiest​

We weten dat wanneer je betrokken wordt in de beslissingen die worden genomen tijdens zwangerschap, geboorte en postpartum, je met een beter gevoel zal terugkijken op deze periode. Het is heel belangrijk dat je gehoord en begrepen kan worden.  Zelfs een bevalling met veel interventies kan positief ervaren worden als je betrokken wordt bij de beslissingen rondom die interventies en als je steeds goed geïnformeerd wordt.

Het uitschrijven van je geboortewensen

Dit doe je best in drie stappen, neem je tijd, denk er even over na.

  • Schrijf al je wensen maar ook je angsten uit.
    Zit samen met je partner en ga brainstormen over alles dat je tegen kan komen tijdens de bevalling. Informeer je daar goed over. Lees websites, zoek boeken, volg een workshop en schrijf op wat er in je opkomt.
  • Bespreek alles met de je vroedvrouw.
    Het is goed om vooraf te weten of je wensen haalbaar zijn. Stel vragen, vraag verduidelijking, zoek naar een alternatief waar nodig.  
    Nu je hebt kunnen bepalen wat haalbaar is en wat voor jou de belangrijkste punten zijn, kun je je geboortewensen opstellen. Het is belangrijk dat je weet dat niets helemaal  vast staat, het kan altijd anders lopen en je kan natuurlijk ook altijd van gedachten veranderen.   
  • Informeer je zorgverleners over je wensen.
    Dit moment is belangrijk, communiceer over je wensen. Breng je vroedvrouw en/of gynaecoloog. Neem je geboortewensen ook mee naar het ziekenhuis als je daar gaat bevallen.

Beslissen met Brains

  • Beweegredenen: Wat zijn de voordelen? Wat hopen we te bereiken?

  • Risico’s: Wat zijn de risico’s? Wat kunnen de gevolgen zijn? Zijn er meer interventies nodig?

  • Alternatief: Zijn er alternatieve mogelijkheden, heb ik nog andere opties?

  • Intuïtie: Wat zegt mijn intuïtie? Wat zou ik het liefste willen? Heb ik nog meer informatie nodig of een second opinion?

  • Niets doen: Wat gebeurt er als we (nu) niets doen, als we afwachten?

  • Stilstaan: Neem even tijd en ruimte om de informatie te laten landen, waarin je met je partner of iemand anders erover kunt praten. Soms een paar minuten, soms een paar dagen.

 

Kaart ontworpen door Atelier Mayura in samenwerking met https://vraagdevroedvrouw.nl/brains/